Elk orgaan is gerelateerd aan een van de vijf elementen volgens de Chinese Geneeskunde. Bij elk element hoort een bepaalde smaak. Voor een evenwichtig voedingspatroon moeten dagelijkse alle smaken vertegenwoordigd zijn. Als we het vanuit het principe van Yang en Yin bekijken.
Yang-voedsel verwarmt en stimuleert. Het zet in beweging en bevordert de afweer. Yin-voedsel verkoelt, bevochtigt en versterkt.
Voeding bij het element Water
Granen: haver, rijst
Groenten: algen, zeewier, kombu, nori, wakame
Peulvruchten: alle boonsoorten
Vlees/vis: aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, inktvis, kabeljauw, kaviaar, karper, krab, langoest, mossel, oester, schol, tonijn, zalm, zeekreeft,
alle gerookte vissoorten
Kruiden/specerijen: Agar-agar, miso, sojasaus, zout
Drinken: mineraalwater
Voeding bij het element Hout
Granen: gort, spelt, tarwe
Fruit: aalbes, aardbeien, ananas, appel(zuur), blauwe bosbes, braambes, citroen, kiwi, kruisbes, morel, rabarber, sinaasappel, vossebes
Groenten: augurk in het zuur, spruiten, tomaat, veldzuring, zuurkool
Vlees/vis: kip, eend
Kruiden/specerijen: azijn, peterselie
Zuivel: kaas (jong), kefir, kwark, room (zure), yoghurt, Zweedse melk
Drinken: brooddrank, champagne, hibiscusthee, kersensap, malvethee, melissethee, rozenbottelthee, vruchtensap, wit bier, witte wijn
Voeding bij het element Vuur
Granen: boekweit, rogge
Fruit: grapefruit, kweepeer, vlierbes
Groenten: andijvie, artisjok, rode kool, veldsla, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardebloem, pastinaak, radacchio, rode biet
Vlees/vis: geit, lam, schaap, alle gegrilde vleessoorten
Kruiden/specerijen: bijvoet, cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano, papaver, rozemarijn, salie, tijm
Drinken: bier, bisschopwijn, bittere likeuren, cognac, graankoffie, duizendbladthee, kamillethee, koffie, rode wijn, groene thee, guinessbier, paardebloemthee, pils, vermouth, vrouwenmantelthee, zwarte thee
Voeding bij het element Aarde
Granen: amarant, gierst, zoete rijst, sago, maïs, brood (met gist), gerst
Fruit: abrikoos, appel (zoet), banaan, dadel, druif, honingmeloen, kaki, kers, krent, mango, papaja, peer, perzik, pruim, rozijn, vijg, watermeloen
Groenten: aardappel, asperge, aubergine, avocado, augurken (niet in zuur), boerenkool, bloemkool, broccoli, champignons, Chinesekool, courgette, erwt, mangelwortel, paprika, pompoen, raap, schorseneer, savooiekool, selderij, sojabonen, spinazie, spruitjes, stamboon, stokboon, venkel, wittekool, wortel
Noten/zaden: aardnoten, amandel, cashewnoot, hazelnoten, kastanje, kokos,pijnboompitten, pistache, sesam, walnoot, zonnebloempit,
Vlees/vis: kalf, rund
Kruiden/specerijen: amasake, dragon, kaneel, karwij, pijlwortelmeel, saffraan,vanille, venkelzaadjes
Oliën: Plantaardige oliën
Zuivel: boter, ei, kaas, koeienmelk, kokosmelk, room
Sojaproducten: sojamelk, tempeh, tofu
Zoetmiddelen: amasake, esdoornsiroop, honing, maïssiroop, marsepein, moutsiroop, rietsuiker, rijstsiroop, stevia,
Drinken: appelsap, druivensap, groentesap, honingwijn, likeur, likeurwijn, maïshaarthee, moutbier, venkelthee, zoethoutthee
Voeding bij het element Metaal
Granen: haver, rijst
Groenten: koolraap, look, mierikswortel, radijs, rammenas, sjalot, ui (bij lang koken wordt het zoet/aarde)
Vlees/vis: fazant, gans, haas, hert, kalkoen, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn
Kruiden/specerijen: basilicum, bieslook, cayennepeper, chili, dille, geelwortel, gember, kardemom, kerrie, knoflook, komijn, koriander, kruidnagel, laurier, lavas, majoraan, mosterd, nootmuskaat, peper, steranijs, tabasco, (tuin-)kers
Zuivel: gefermenteerde kaas, harde kaas, schimmelkaas
Drinken: jenever, pepermuntthee, rijstewijn, whisky, wodka, yogithee
(c) Bron: NVA
Lees verder:
Vitaal met de 5 elementen
Water in Balans
Hout in Balans
Vuur in Balans
Aarde in balans
Metaal in balans